Тренди у продовольчій безпеці в пост-пандемічний період
Назва: |
Тренди у продовольчій безпеці в пост-пандемічний період |
Інші назви: |
Trends in food security in the post-pandemic period |
Автори:
|
Карп, Ірина |
Приналежність: |
Західноукраїнський національний університет, вул. Львівська,11, Тернопіль, 46000, Україна |
Бібліографічний опис: |
Карп І. Тренди у продовольчій безпеці в пост-пандемічний період [Електронний ресурс] / Ірина Карп, Анастасія Вірковська // Соціально-економічні проблеми і держава. — 2021. — Вип. 2 (25). — С. 65-72. — Режим доступу: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2021/21kimppp.pdf |
Bibliographic description: |
Karp, I. & Virkovska, А. (2021) Trendy u prodovolchii bezpetsi v post-pandemichnyi period [Trends in food security in the post-pandemic period]. Sotsialno-ekonomichni problemy i derzhava [Socio-Economic Problems and the State] (electronic journal), Vol. 25, no. 2, pp. 65-72. Available at: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2021/21kimppp.pdf |
Журнал/збірник:
|
Електронне наукове фахове видання "Соціально-економічні проблеми і держава" |
Випуск/№ : |
2(25) |
Дата публікації: |
лис-2021 |
Дата подання: |
жов-2021 |
Дата внесення: |
12-лип-2022 |
Видавництво: |
|
Країна (код): |
UA |
Місце видання, проведення: |
Тернопіль |
Ідентифікатор ORCID: |
https://orcid.org/0000-0002-0728-1429 |
DOI: УДК: |
https://doi.org/10.33108/sepd2022.02.065 |
JEL: |
|
Ключові слова: |
продовольча безпека |
Кількість сторінок: |
8 |
Діапазон сторінок: |
65-72 |
Початкова сторінка: |
65 |
Кінцева сторінка: |
72 |
Короткий огляд (реферат): |
Продовольча безпека країн є основою для забезпечення високого рівня якості життя населення і гарантією утримання сталого соціально-економічного розвитку. Зважаючи на те, що головними критеріями забезпечення продовольчої безпеки країни є якість життя населення важливими умовами досягнення цього є доступність і висока якість продуктів харчування. Дослідження глобальних трендів у продовольчій безпеці дозволяє комплексно проаналізувати траєкторію її розвитку, практично використати потенціал глобальних трендів для посилення забезпечення населення продуктами харчування у світовому вимірі. Продовольча безпека покликана задовольнити життєво необхідні соціальні потреби населення й можливість реалізовувати індивідуальний потенціал кожної людини. На сьогодні у пост-пандемічному світі з’являються нові виклики та ризики, які не дозволяють у повній мірі забезпечити продовольчу безпеку, вона виступає об’єктивною необхідністю розвитку людства за умов світового цивілізаційного поступу. Її забезпечення – це гарантування регулярного доступу населення до високоякісної їжі, необхідної для ведення активного і здорового способу життя. Адже, низька купівельна спроможність населення змушує забезпечувати свої потреби за рахунок дешевших і низько якісних продуктів харчування. Фактичний рівень споживання продуктів харчування в пост-пандемічних реаліях не відповідає раціональним нормам, тому спостерігається незбалансованість раціону та зростання цін. Для вирішення таких проблем продовольчого характеру, важливо спрямувати увагу країн і всієї світової спільноти на подолання бідності, забезпечити перехід до економіки сталого розвитку. Дефіцит продовольства настільки руйнує суспільство, що його вважають головним рушієм дезінтеграції суспільства та країн. Все більше зусиль сьогодні необхідно спрямовувати на вдосконалення світових ланцюгів постачань, зменшення втрат продовольства та відходів продуктів харчування, забезпечення усіх верств населення у доступі до їжі, особливо тих, хто страждає від голоду, недоїдання та бідності.
|
Спонсорська підтримка: |
The authors received no direct funding for this research. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): |
http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/38468 |
ISSN: |
|
Власник авторського права: |
Електронне наукове фахове видання «Соціально-економічні проблеми і держава» |
URL-посилання пов’язаного матеріалу: |
http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2021/21kimppp.pdf |
Перелік літератури: |
1. Arndt C. Covid-19 lockdowns, income distribution, and food security: An analysis for South Africa / Davies R., Gabriel S., Harris L., Makrelov K., Robinson S., Levy S., Simbanegavi W., van Seventer D., Anderson L. Global Food Security. 2020. vol. 26. 100410. DOI: 10.1016/j.gfs.2020.100410. |
References: |
1. Arndt C., Davies R., Gabriel S., Harris L., Makrelov K., Robinson S., Levy S., Simbanegavi W., van Seventer D., Anderson L. (2020) Covid-19 lockdowns, income distribution, and food security: An analysis for South Africa. Global Food Security. vol. 26. 100410. DOI: 10.1016/j.gfs.2020.100410. |
Тип вмісту: |
|
Розташовується у зібраннях: |
Журнал „Соціально-економічні проблеми і держава“, 2021, Випуск 2(25) |